Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret90465

TARİHÇESİ

NALLIHAN TARİHİ

 

 

“NALLIHAN toprakları; Tarih çağları boyunca Hititlerin, Friglerin Bitinya Krallığının, Pers, İskender,Roma ve Bizans İmparatorluklarının hakimiyetinde bulunmuş, Müslüman Arapların İstanbul seferleri sırasında iki defada Arapların istilalarına maruz kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türkler tarafından fethedilmiş, Haçlı Seferleri sırasında yeniden Bizanslıların eline geçmiştir. Daha sonra yeniden Türk hakimiyetine giren bu topraklar önce Danişmentlilerin, daha sonra da Anadolu Selçuklularının idaresinde bulunmuş,  Anadolu Selçukluları’nın  1308’de yıkılmasından sonrada Candaroğulları Beyliği sınırları içinde kalmıştır. Orhan Bey zamanında da Osmanlı Beyliği topraklarına katılmıştır. İlçe merkezi Nallıhan, 1599’da Vezir Nasuh Paşa’nın burada bir han yaptırmasıyla teşekkül etmiş, adıda bu handan gelmiştir.

 

1603-1617 yılları arasında Osmanlı padişahı olan 1. Ahmet’in baş Vezirlerinden Nasuh Paşa, Baş Vezir olmadan önce , 1594 yılı sonbaharında Halep’ten İstanbul’a dönerken Konya-Ankara- Nallıhan-Göynük yolunu,  yani bugün 2 numaralı devlet yolu olarak anılan İstanbul-Bağdat yolunu (ipek yolunu) izler. Yöremizden geçerken Çayırhan, Nallıhan ve Uluhan’da birer han, hamam ve cami yaptırır. O günden sonra bu yerleşim yerleri gelişerek büyür.

 

Halk kahramanı Köroğlu, buradan geçerken gece handa konaklamış, ertesi gün giderken hanın bahçe kısmında atının nalı düşmüş. Nal yerinden alınarak hanın kapısına asılmış ve buradan da Nallıhan ismi çıkmıştır.

 

Nallıhan 20.  yüzyılın başında iki büyük yangın geçirir. Biri 1911, diğeri 1919 yılında olur. 1919 yılındaki yangında Çarşı ve Aliağa mahallesi tamamen, Nasuhpaşa mahallesi kısmen yanar.

 

 

Kaynak : Mesut ŞENER (Nallıhan Kitabı)

 

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Saat
Videolar